niedziela, 16 czerwca 2019

Szparagi z pesto z rukoli


Bardzo lubimy pesto z bazylii...  Bazylia lubi ciepło... Bardzo źle znosi zimno i deszcze, a taki  był maj więc w naszym ogrodzie niewiele urosła... Dopiero teraz w czasie upałów ruszyła ze zdwojoną siłą ale nie ma jej aż na tyle by zrobić pesto... Mamy natomiast dużo rukoli, więc i takim nie pogardzimy... Maj i czerwiec jest najlepszym czasem aby kupić dobre, świeże  szparagi i cieszyć się ich wyjątkowym  smakiem... 
Tym razem  szparagi zrobiłam  właśnie z pesto z rukoli...

Składniki:)
   1 pęczek zielonych szparagów,
   3 plastry szynki prosciutto,
      pesto z rukoli,


Pesto z rukoli:)
10 dkg rukoli,
  3 łyżki oliwy E.V.
  2 ząbki czosnku,
  5 dkg prażonych pestek z dyni,
  5 dkg tartego parmezanu,
     sól do smaku,


Do naczynia  przeciskam czosnek przez praskę, dodaję szczyptę soli i oliwę... Dodaję rukolę, pestki dyni i blenduję...  Na końcu dodaję starty ser...Wysmażam plastry  szynki prosciutto tak, aby były chrupiące...  Obrane szparagi gotuję w osolonej wodzie... Wykładam szparagi na talerze polewam pesto i posypuję pokruszoną szynką... Szparagi podałam z grillowanym schabem, kaszą jęczmienną i różyczką kalafiora, pomidorem i białymi rzodkiewkami...  


czwartek, 13 czerwca 2019

Makaron z rukolą, kurczakiem i suszonymi pomidorami


Makaron to nasze ulubione danie... Przyrządza się go bardzo szybko, jest prosty w wykonaniu i przede wszystkim bardzo smaczny... Można do niego wykorzystać wszystkie resztki jakie mamy w lodówce... Tym razem głównym dodatkiem była rukola, która rośnie w naszym ogrodzie jak opętana i oczywiście liście lubczyku, które wzbogacają smak każdego dania... Lubczyku nie można dać zbyt dużo ponieważ ma intensywny zapach i może zdominować całą potrawę...

Składniki:)
 25 dkg  makaronu szerokie wstążki,
   2 małe filety z kurczaka,
1/2 niedużej cukinii,
   6 suszonych pomidorów,
1/2 czerwonej cebuli,
   1 nieduża cebula,
   3 ząbki czosnku,
   1 czerwony pomidor,
   2 łyżki prażonego słonecznika,
   1 liść lubczyka,
   2 łyżki posiekanej bazylii,
   4 łyżki oleju,
   1 łyżka ziół prowansalskich, 
      duży pęczek rukoli, 
      sól, pieprz,
      

Filet z kurczaka kroję na małe kawałki, obtaczam w ziołach prowansalskich i smażę na rozgrzanym oleju... W między czasie dodaję pokrojony czosnek i białą cebulę... Smażę około 10 minut... Dodaję pokrojone: suszone pomidory, cukinię, czerwoną cebulę, bazylię, liść lubczyku orz połowę rukoli... Doprawiam solą i pieprzem... Smażę kolejne 10 minut... W tym czasie gotuję makaron al dente... Makaron dodaję do usmażonego mięsa, wsypuję słonecznik... Całość mieszam... Na koniec dodaję pozostałą rukolę i gotowy makaron wykładam na talerze...