Śledzie z cebulką to już klasyka... U nas w domu tradycyjnie na śniadanie w sobotę i niedzielę jemy śledzie lub coś z ryb... Tym razem były śledzie z cebulką... Robię na wiele sposobów ale te nam bardzo smakują i są bardzo proste w wykonaniu...
Składniki:)
3 płaty śledziowe ala matias,
2 cebule,
3 łyżki octu jabłkowego,
2 łyżki oleju,
1 łyżeczka cukru,
zielona pietruszka lub szczypior,
Na dwie godziny wkładam płaty śledziowe daję do zimnej wody i wlewam 2 łyżki octu jabłkowego... W między czasie obraną cebulę kroję cienkie plasterki, dodaję cukier, mieszam i wygniatam aby pozbyć się goryczki... Wymoczone śledzie osuszam w ręczniku papierowym i kroję na niewielkie kawałki... Łączę z cebulą i olejem... Dodaję coś zielonego...
Nami!
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie. My też jesteśmy miłośnikami śledzi. Podaję je w różnym wydaniu. Robię podobnie, ale niestety muszę sparzyć cebulkę. Pozdrawiam:):):)
OdpowiedzUsuń