Klopsiki z mintaja dosyć często goszczą na naszym stole i robię na kilka sposobów... Są puszyste, mięciutkie i przede wszystkim szybkie w wykonaniu... Jednym ze sposobów są te w zalewie octowej...
Składniki)
0,5 kg mintaja,
2 jajka,
1 cebula,
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki,
bułka tarta,
sól, pieprz,
olej do smażenia,
Zalewa octowa)
1 liter wody,
0,5 szklanki octu winnego,
2 łyżki cukru,
1 łyżeczka soli,
1 łyżka magi,
8 ziarenka angielskiego ziela,
2 liście laurowe,
Zalewa jest łagodna ponieważ nie lubimy zbyt kwaśnej... Wszystkie składniki zalewy należy zagotować...
Filet z mintaja zmieliłam w maszynce, cebulę pokrojoną w kostkę przesmażyłam na oleju, po przestudzeniu dodałam do ryby, dodałam 2 łyżki bułki tartej, jajko, sól i pieprz wg smaku... Masę wyrobiłam i dłońmi formuję małe kuleczki... Najpierw w rozkłóconym jajku, a później w bułce tartej obtaczam kuleczki... Klopsiki smażę na rozgrzanym oleju na rumiano... Klopsiki umieszczam w salaterce lub słoiku i zalewam przestudzoną octową zalewą, przynajmniej przez 24 godziny...
Bardzo dobry sposób na rybkę dla tych, którzy boją się ości. Puchowa, bo lubię kwaskowate.
OdpowiedzUsuńBuziaki przesyłam.:)
Klopsiki wyglądają apetycznie :) Chętnie wypróbuję ten przepis !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Special! So special that I could try to do.
OdpowiedzUsuńJutro jadę po mintaja. Super pomysł.
OdpowiedzUsuń