Kolejny przepis na mięso mielone, to klopsiki z groszkiem w sosie pomidorowym... Robi się je szybko i najczęściej przyrządzam je dzień wcześniej... Rano gotuję ryż, garnuszek zawijam w ściereczkę i wkładam pod kołdrę... W tym czasie gdy ryż odgrzewam, ryż jest jeszcze ciepły i świetnie wyparzony....
Składniki:)
50 dkg mielonej łopatki,
1 jajo,
1 cebula,
2 łyżki bułki tartej,
3 ząbki czosnku,
pół szklanki zielonego groszku,
4 łyżki oleju,
pieprz, sól,
Sos pomidorowy:)
2 małe marchewki starte na tarce o dużych okach,
1 cebula,
1 l sosu pomidorowego,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka miodu,
1 łyżka ziół prowansalskich,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1 cm papryczki chili,
sól, pieprz
Groszek zielony gotuję al dente... Łopatkę mielę, dodaję pokrojoną cebulę, czosnek, jajo, przestudzony groszek, sól, pieprz wg uznania... Wyrabiam klopsiki, obtaczam je w bułce tartej i smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor... Usmażone klopsiki wykładam na talerz, a na pozostały olej wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, pokrojone chili i startą na grubych oczkach marchewkę... Dodaję słodką paprykę, zioła, pieprz, odrobinę soli i wlewam sos pomidorowy, czekam aby się cały sos zagotował i dopiero wtedy wkładam klopsiki i gotuję około 10 -15 minut... Dodaję miód i ewentualnie doprawiam... Do sosu nie dodaję żadnej mąki ani śmietany... Jest zawiesisty, gęsty...
Looks delicious.
OdpowiedzUsuńMniam
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam klopsików w sosie pomidorowym - jeszcze taki fajny przepis.
OdpowiedzUsuń