Co jakiś czas na niedzielny obiad przyrządzam karkówkę z warzywami... Mój Eryk ją uwielbia...Mięso jest kruche, aromatyczne i bardzo smaczne... Właściwie obiad sam się robi, wystarczy pokroić warzywa, przyprawić i umieści w jednym naczyniu...
Składniki:)
1 kg wieprzowej karkówki,
4 małe marchewki,
5 ząbków czosnku,
4 szalotki,
2 czerwone papryki,
2 łyżki oleju,
10 malutkich ziemniaków,
1 mała łyżeczka soli,
kawałeczek papryczki chili,
zioła prowansalskie, bazylia,
koperek lub pietruszka zielona,
pieprz,
Karkówką umytą, osuszoną ręcznikiem papierowym układam w naczyniu żaroodpornym... Dodaję obrane ziemniaki, marchewki, czosnek, cebulę oraz pokrojone papryki: ostrą i czerwoną... Skrapiam olejem, doprawiam solą, ziołami i pieprzem... Naczynie przykrywam i wstawiam do nagrzanego piekarnika 180°C na około 1,5 godziny... Co jakiś czas polewam mięso zbierającym się w naczyniu sosem... Po tym czasie naczynie odkrywam aby zrumienić na wierzchu... Po upieczeniu posypuję zieleniną...
Delicious!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł. I wszystko w jednym naczyniu :)
OdpowiedzUsuńKarkóweczka - mniam, mniam.
OdpowiedzUsuń