Łazanki z młodą kapustą to pyszny i bardzo szybki obiad... To jedno z tradycyjnych dań dzieciństwa, do którego wracam gdy jest młoda kapusta... To świetne danie jednogarnkowe, nieskomplikowane, pożywne, a zarazem lekkie...
Składniki:
1 niewielka główka młodej kapusty,
200 g makaronu łazanki,
1 cebula,
1 laska kiełbasy głogowskiej,
2 łyżki oleju,
sól, pieprz,
przyprawa suszone pomidory z czosnkiem,
zielony koperek,
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju, dodać kiełbasę pokrojoną w plasterki i smażyć jeszcze około 2 minut... Młodą kapustę grubo poszatkować, wrzucić na wrzątek i gotować przez około 2 - 3 minuty... Kapustę odcedzam na durszlaku... Makaron ugotowałam w osolonej wodzie... Powinien być al dente... Odcedziłam... Przełożyłam do garnka w którym się gotował, podgrzałam cebulkę z kiełbasą, dodałam do makaronu, dołożyłam kapustę, doprawiłam pieprzem i ewentualnie solą, posypałam koperkiem i suszonymi pomidorkami z czosnkiem i całość dokładnie wymieszałam i podałam...