piątek, 25 czerwca 2021

Łazanki z młodą kapustą

 


Łazanki z młodą kapustą to pyszny i bardzo szybki obiad... To jedno z tradycyjnych dań dzieciństwa, do którego wracam gdy jest  młoda kapusta... To świetne danie jednogarnkowe, nieskomplikowane, pożywne, a zarazem lekkie...

Składniki:

    1 niewielka główka młodej kapusty,

200 g makaronu łazanki, 

    1 cebula,

    1 laska kiełbasy głogowskiej,

    2 łyżki oleju,

       sól, pieprz,

       przyprawa suszone pomidory z czosnkiem,

       zielony koperek,


Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju, dodać kiełbasę pokrojoną w plasterki i smażyć jeszcze około 2 minut... Młodą kapustę grubo poszatkować, wrzucić na wrzątek i gotować przez około 2 - 3 minuty... Kapustę odcedzam na durszlaku... Makaron ugotowałam w osolonej wodzie... Powinien być al dente... Odcedziłam... Przełożyłam do garnka w którym się gotował, podgrzałam cebulkę z kiełbasą, dodałam do makaronu, dołożyłam kapustę, doprawiłam pieprzem i ewentualnie solą, posypałam koperkiem i suszonymi pomidorkami z czosnkiem i całość dokładnie wymieszałam i podałam...

sobota, 19 czerwca 2021

Knedle z borówką amerykańską z bułką tartą


Dzisiaj kolejna wersja knedli z borówką amerykańską i przyrumienioną bułką tartą... Te pyszne i bardzo zdrowe owoce są dostępne praktycznie przez cały rok... Do tego dania borówki zostały kupione w markecie... Lada dzień zaczną również dojrzewać w naszym "jagodowniku"... To pyszne danie niemal co miesiąc  od jesieni do późnej wiosny gości  na naszym stole... Wg mnie nie jest ono takie pracochłonne jak niektórzy uważają... Najwięcej czasu zajmuje ugotowanie ziemniaków...

Składniki:)
60  dkg ugotowanych ziemniaków,
  2  jaja,
20  dkg mąki pszennej,
  2  łyżki ziemniaczanej,
20  dkg borówki amerykańskiej,
  2 łyżki masła,
  2 łyżki bułki tartej,
     sól,
 
  

Ziemniaki obieram... Myję i gotuję w osolonej wodzie... Jeszcze gorące przeciskam przez praskę... Z ziemniaków, mąki pszennej i ziemniaczanej, jajka, żółtka zagniatam ciasto... Czasem,  gdy ziemniaki są zbyt wodniste dodaję więcej mąki... Z ciasta formuję wałek o średnicy 4 cm... Następnie nożem obcinam krążki grubości 3 cm... Spłaszczam w dłoniach, na środku kładę kilka borówek i obsypuję ją cukrem... Ciasto bardzo dokładnie zlepiam, aby knedle nie rozkleiły się podczas gotowania... Formuję kulki i partiami wkładam do gotującej, osolonej wody... Gotuję około 5 minut od wypłynięcia... Ugotowane knedle wykładam  łyżką cedzakową do salaterki... W rondeleczku rozpuszczam masło, dodaję bułkę tartą aby się przyrumieniła, i polewam po knedlach... Ach, jeszcze szklanka soku z czarnej porzeczki i danie prawdziwa pychotka...


niedziela, 13 czerwca 2021

Romanesco

 




W naszym domu  niemal codziennie spożywamy warzywa i owoce... Jemy je w formie: surówek, sałatek, zapiekanek, na surowo... Tym razem do ziemniaków i mięsa podałam  romanesco, nazywane zielonym kalafiorem...  Hodowano go już od 1500 roku w Rzymie, stąd jego nazwa pochodząca od Wiecznego Miasta...



Składniki:)

   połówka kalafiora romanesco,

1 łyżka uprażonego słonecznika,

2 drobno pokrojone pomidory suszone,

   ser parmezan,

Sos:)

3 łyżki oliwy z oliwek,

1 łyżka soku z cytryny,

2 łyżeczki miodu,

2 ząbki czosnku,

   sól,


Kalafiora romanesco dzielę na różyczki i gotuję przez 3 - 4 minuty... Odcedzam na durszlaku i przelewam zimną wodą... Umieszczam w salaterce...  Do miseczki wlewam olej, sok z cytryny, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól do smaku i wszystkie składniki dokładnie mieszam do połączenia... Sosem polewam romanesco, dodaję pokrojone suszone pomidory, posypuję prażonym słonecznikiem i posypuję parmezanem... Całość dokładnie mieszam... Romanesco podałam z kotletem mielonym i ziemniakami...


niedziela, 6 czerwca 2021

Surówka z zielonej sałaty, ogórka i rzodkiewki


Zielona sałata szczególnie wiosną jest uniwersalnym dodatkiem do naszych obiadów...Nie kupuję żadnych nowalijek... Już od bardzo wczesnej wiosny hoduję dużo sałaty, mając pewność, że nie jest pędzona na chemikaliach... Nadaje się nie tylko jako baza do sałatek, ale również jako dodatek do kanapek czy jako dekoracja do przekąsek...

Składniki:)

      pół dużej główki sałaty,

 1  ogórek szklarniowy,

10  rzodkiewek,

  2  szalotki,

  1 łyżka soku z cytryny,

     szczypiorek,

    ser parmezan,

2  łyżeczki   przyprawy: suszone pomidory z czosnkiem,

  1 łyżka miodu,

  2 łyżki oliwy E.V.

    sól, pieprz


Do salaterki daję poszarpaną w rękach sałatę, pokrojonego ogórka  w cienkie plasterki oraz rzodkiewki... Mieszam sok z cytryny z miodem, dodaję oliwę, sól i pieprz wg uznania i dokładnie mieszam... Sosem polewam surówkę posypuję przyprawą  z suszonymi pomidorami oraz serem parmezanem... Całość delikatnie mieszam... Surówkę podałam z ziemniakami i koletem  mielonym z kurczaka...