Rosół z makaronem, to klasyka, która podawana jest najczęściej na niedzielny obiad w naszych domach... Każdy przygotowuje go niemal tak samo... Jednak smak jego jest inny... Ja rosół gotuję przeważnie raz w miesiącu ponieważ wołowinę spożywamy bardzo rzadko... Na rosół kupuję udziec, karkówkę lub pręgę... Tym razem miałam karkówkę...
Składniki:)
0,5 kg karkówki,
2 nóżki z kurczaka,
2 marchewki,
1 pietruszka,
1 cebula,
5 ząbków czosnku,
0,5 łyżeczki kurkumy,
1 gałązka lubczyku,
kawałek pora,
kawałek selera,
3 litry wody,
sól, pieprz,
zielenina,
makaron,
Obieram skórę z kurczaka... Mięso dokładnie myję... Umieszczam w garnku i zalewam zimną wodą... Gdy rosół zaczyna się gotować, zmniejszam ogień do minimum i gotuję bez przykrycia przez godzinę... Cebulę opalam nad palnikiem i razem z jarzynami dodaję do rosołu... Obrany czosnek wkładam do zupy, którą gotuję jeszcze przez godzinę... Pod koniec gotowania dodaję sól, 6 ziarenek pieprzu i kurkumę... Gotuję makaron i wykładam go na talerze, kroję marchewkę w kostkę wlewam rosół i posypuję zieleniną...
Rosół gotuję często. Też dodaję do rosołu kurkumę. Życzę smacznego.
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda, też dodaje kurkumę dla koloru
OdpowiedzUsuńŁucjo, ponoć drobiowego mięsa nie wolno myć, gdzieś o tym czytałam .
Pozdrawiam cieplutko.:)