piątek, 12 maja 2023

Rosół z makaronem i kurkumą

 

Rosół z makaronem, to klasyka, która podawana jest najczęściej na niedzielny obiad w naszych domach... Każdy przygotowuje go niemal tak samo... Jednak smak jego jest inny... Ja rosół gotuję przeważnie raz w miesiącu ponieważ  wołowinę spożywamy bardzo rzadko...   Na rosół kupuję udziec, karkówkę lub  pręgę... Tym razem miałam karkówkę...

 Składniki:)

 0,5 kg karkówki,

    2 nóżki z kurczaka,

    2 marchewki,

    1 pietruszka,

    1 cebula,

    5 ząbków czosnku,

0,5 łyżeczki kurkumy,

    1 gałązka lubczyku,

      kawałek pora,

      kawałek selera, 

   3 litry wody,

      sól, pieprz,

     zielenina,

     makaron,


Obieram skórę z kurczaka... Mięso dokładnie myję... Umieszczam w garnku i zalewam zimną wodą... Gdy rosół zaczyna się gotować, zmniejszam ogień do minimum i gotuję bez przykrycia przez godzinę... Cebulę opalam nad palnikiem i razem z jarzynami dodaję do rosołu... Obrany czosnek wkładam do zupy, którą gotuję jeszcze przez godzinę... Pod koniec gotowania dodaję sól, 6 ziarenek pieprzu i kurkumę... Gotuję makaron i wykładam go na talerze, kroję marchewkę w kostkę wlewam rosół i posypuję zieleniną...


2 komentarze:

  1. Rosół gotuję często. Też dodaję do rosołu kurkumę. Życzę smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznie wygląda, też dodaje kurkumę dla koloru
    Łucjo, ponoć drobiowego mięsa nie wolno myć, gdzieś o tym czytałam .
    Pozdrawiam cieplutko.:)

    OdpowiedzUsuń