Schab duszony to najprostszy pomysł na mięso wieprzowe... Praktycznie robi się sam... Nie wymaga tłuczenia, panierowania... Jest naprawdę pyszny, aromatyczny, kruchutki... Mięsko mieliśmy na niedzielny i poniedziałkowy obiad...
Składniki:)
4 plastry schabu,
2 nieduże cebule,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki mąki pszennej,
3łyżki oleju,
1 nieduże jabłko,
1 kawałek suszonego prawdziwka,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
pół łyżeczki papryki ostrej,
liść laurowy, kilka ziaren angielskiego ziela,
sól i pieprz do smaku,
Schab umyłam, osuszyłam i ukroiłam cztery plastry... Doprawiłam solą, pieprzem i obtoczyłam w mące... Na patelni rozgrzałam olej i obsmażyłam kotlety z obu stron... Przełożyłam na talerz... Do pozostawionego oleju dodałam: przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę pokrojoną w piórka oraz jabłko starte na tarce o dużych oczkach... Dodałam obie papryki, pokruszonego prawdziwka oraz zioła...Wlałam szklankę wody i zagotowałam... Do gotującego się sosu włożyłam obsmażone kotlety i dusiłam ponad godzinę...Tak by mięsko było miękkie... Schab podałam z ziemniakami, gotowaną białą kapustą, ogórkiem małosolnym i mizerią... Obiad był naprawdę pyszny...
Looks delicious! I also made pork chops, according to mom's instructions. Mom used to make breaded chops, and finally stewed them in a pot in broth.
OdpowiedzUsuńWitam.
OdpowiedzUsuńSuper danie ze schabu. Już dawno nie dusiłam schabu i muszę to koniecznie zrobić według Twojego przepisu. Jak zawsze estetycznie podane!!! Smacznego!!! Pozdrawiam - Małgorzata N.