Sos chimichurri to bardzo aromatyczny sos z natki pietruszki i różnych ziół... Argentyński przysmak, który można wzbogacić o czerwoną cebulę, szczypiorek... Ten sos jest idealny do grilla, mięs, w szczególności do piersi kurczaka... Uwielbiam świeża kromkę chleba posmarowaną sosem chimichurri ... Ten sos doskonale sprawdzi się jako marynata do mięs i do ryb...
Składniki:)
- spory pęczek zielonej pietruszki,
3 ząbki czosnku,
1 mała cebula czerwona,
2 łyżki świeżego oregano,
1 łyżkę estragonu,
1 gałązka rozmarynu,
1 łyżka świeżego tymianku
1 łyżka soku z cytryny,
5 łyżek oliwy E.V.
sol i pieprz do smaku,
Zioła, czosnek, cebulę, papryczkę posiekałam bardzo drobno... Można zmiksować, ja jednak wolę pokrojone... Przełożyłam do słoiczka... Dodałam oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz... Dokładnie wymieszałam i schodziłam... Sos gotowy...
Nie znałam takiego sosu. Kochamy zioła więc jest to coś dla nas. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam:):):)
OdpowiedzUsuńWitam!
OdpowiedzUsuńPierwszy raz nazwę tego sosu usłyszałam od Pani Gessler. W tym roku w lecie zrobiłam go własnoręcznie według Twojego przepisu. Twoje przepisy są zawsze super!!! Pozdrawiam i życzę smacznego - Małgorzata N.
Bardzo ciekawy przepis, na pewno zrobię ten sos, pozdrawiam Łucjo!
OdpowiedzUsuń