Zawsze z utęsknieniem czekam na lato... Dlaczego? bo wraz z nim otwieram sezon na fasolkę szparagową... W swoim ogrodzie zawsze wysiewam kilka odmian... Fasolkę karłowatą sadzę sukcesywnie co 10 dni aby wydłużyć jej zbiór... czynię to najpóźniej do 15 lipca... Uwielbiam fasolkę szparagową... Jest bogata w potas i wapń... Jest to jedno z moich ukochanych warzyw... Fasolkę przyrządzam na wiele sposobów... Klasyczne danie to oczywiście z bułką tartą...
Składniki:
60 dkg fasolki szparagowej karłowej lub innej,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli,
5 dkg masła,
2 łyżki bułki tartej,
Fasolkę zawsze obieram z końcówek... Myję... W naczyniu zagotuję wodę, dodaję cukier i sól... Do wrzątku wkładam fasolkę... Jak długo gotuję? to zależy od rodzaju fasolki. Po około 20 min wyciągam jedną i sprawdzam czy jest już miękka... Nie lubię fasolki rozgotowanej... Do rondelka wsypuję bułkę tartą i lekko ją rumienię. Dodaję do niej masło i mieszam aby składniki połączyły się... Fasolkę odcedzam, wykładam na talerz i polewam przesmażoną bułką tartą... Danie gotowe. Fasolka szparagowa może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do drugiego dania...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz