wtorek, 24 marca 2015
Śledzie opiekane, w zalewie octowej...
Uwielbiamy wszystkie śledzie... Także te, w zalewie octowej... Teraz prawie w każdym super markecie są dostępne świeże śledzie... Jemy je ponieważ są bogatym źródłem jodu...Takie śledzie w zalewie octowej powinny poleżeć przynajmniej przez dwa dni... Powinny ale jak to zrobić by nie kusiły...
Składniki:)
5 podwójnych filetów,
1 cebula,
olej,
mąka, sól, pieprz,
Śledzie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące... Smażymy na mocno nagrzanym oleju... Przekładamy do naczynia. Kiedy są zimne zalewamy przestudzoną zalewą octową... Muszą być w zalewie przynajmniej dobę aby nabrały smaku.
Przepis na zalewę octową:)
5 szklanek wody,
1 szklanka octu 10%
2 łyżeczki soli,
3 liście laurowe,
1/2 szklanki cukru,
1 płaska łyżeczka gorczycy,
1 łyżeczka magi w płynie,
Wszystkie produkty wlewam do naczynia, gotuję prze 3-4 minuty. Zimną zalewą zalewam śledzie.
Eu adoro este peixe. No Brasil é muito comum defumado.
OdpowiedzUsuń