Karkówka duszona w jarzynami to świetna propozycja na obiad jednogarnkowy... Wieprzowina jest idealnie miękka, aromatyczna i pyszna...
Składniki:)
0, 6 kg karkówki,
3 małe cebule,
1 papryka żółta,
1 papryka czerwona,
2 marchewki,
4 kartofle,
2 łyżki oleju,
4 ząbki czosnku,
0,5 szklanki wody,
sól, pieprz,
Mięso pokroiłam na 4 plastry i podsmażyłam je przez 15 minut na patelni...
W naczyniu żaroodpornym ułożyłam podsmażone mięso... Marchewkę pokroiłam wzdłuż na cztery części, cebule na połówki, kartofle na ćwiartki, paprykę w małe kawałki, dodałam całe ząbki czosnku... Wlałam wodę, olej, posoliłam, popieprzyłam... Włożyłam do nagrzanego piekarnika 180 st.C i dusiłam pod przykryciem przez 1, 5 godziny... Sprawdzałam aby nie dopuścić do przypalenia... Mięso okazało się soczyste i miękkie...