piątek, 4 listopada 2016
Pstrąg smażony ze świeżymi ziołami
Pstrąg pieczony ze świeżymi ziołami jest łatwy w przygotowaniu
i prawdopodobnie bardzo smaczny... Niemal w każdy piątek przyrządzam go na różne sposoby... Jest: z ziołami, migdałami, ze świeżą czerwoną papryką lub zieloną pietruszką... Pieczony pstrąg prawdopodobnie jest przepyszny... Eryk uważa, że jest to jedna z najsmaczniejszych i jego ulubionych ryb...
Składniki:)
2 średniej wielkości świeże pstrągi,
2 ząbki czosnku,
2 łyżka masła,
3 łyżki oleju,
kawałeczek suszonej papryczki chili,
świeży tymianek, szałwia i rozmaryn, zielona pietruszka,
mąka do obtoczenia ryb, sól, pieprz,
Pstrągi myję... Obcinam łebki i płetwy... Ryby osuszam w ręczniku papierowym... Masło (1 łyżka) łączę z drobno pokrojoną pietruszką, czosnkiem przepuszczonym przez praskę oraz solą (pół łyżeczki) i urabiam... Taką masą smaruję wnętrze ryby... Dodatkowo wkładam po gałązce; tymianku, szałwii oraz rozmarynu.... Na patelni rozgrzewam olej... Staram się aby był średnio gorący... Smażę z każdej strony po 10 minut... Przed końcem smażenia, na pstrągi dodaję resztę masła... Przed podaniem na talerz, wyciągam z wnętrza gałązki ziół.... Gorącą rybę wykładam na pierzynkę ze świeżych... Do pstrąga są gotowane w łupinach ale później obrane ziemniaki oraz surówka z kapusty kiszonej z marchewką i jabłkiem... Na wierzch ziemniaków Erykowi dodaję kawałeczek masła...
A delicious-looking dose. Fish is good. When we have a fish, my husband smoked fish. Greetings
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie. Ja kocham ryby. Przeważnie w piątki je jadamy.
OdpowiedzUsuńSmażę podobnie, ale przyznam szczerze pstrąga zawsze piekłam w piekarniku. Spróbuję tak jak Ty. Pozdrawiam:):):):)
Pysznie i zdrowo, jak lubię:)
OdpowiedzUsuńSmacznie pozdrawiam:)
Nie lubię ryb,jedynie sledzie. Ale placuszki z jabłkami z poprzedniego postu- czemu nie? Wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuń