wtorek, 8 listopada 2016
Żurek z kiełbasą z odsmażonymi ziemniakami...
Żurek to przepyszna zupa przygotowana na żytnim zakwasie... Na żytnim zdrowym zakwasie... Potrawa bardzo łatwa w wykonaniu... Gotowana nie tylko od święta, na wielkanocne śniadanie... U mnie jej wtedy nie ma... Żurek gotuję bardzo często i w moim domu to już od dawna tradycyjna zupa... Tym razem: Żurek z kiełbasą
z odsmażonymi ziemniakami...
Składniki:)
2 litry wody,
4 wędzone kiełbaski (około 40 dkg),
0,3 litra zakwasu na żurek,
1 marchewka,
1 cebula,
1 pietruszka,
3 łyżki oleju,
kawałek selera,
sól, pieprz,
zielony koperek,
ziemniaki,
Do garnka wlewam około 2 litrów wody i gotuję bulion warzywny dodając: marchewkę, cebulę, pietruszkę... Po ich ugotowaniu, wyciągam je... W międzyczasie kroję kiełbasę w plasterki... Podsmażam na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu... Po przesmażeniu wrzucam ją do wywaru warzywnego, wlewam ZAKWAS Gotuję 15 minut... Doprawiam solą i pieprzem... Na końcu dodaję pokrojony zielony koperek... Dzień wcześniej gotuję ziemniaki według swoich potrzeb... Przechowuję w lodówce aby były zimne... Kiedy żurek gotuje się, na patelni rozgrzewam olej... Ziemniaki kroję w plastry i ostrożnie układam na patelni...Smażę na dużym ogniu... Kiedy zaczynają się złocić, odwracam na drugą stronę... Usmażone wykładam na talerz i posypuje koperkiem... To danie jest bardzo proste, bardzo smaczne i jest smakiem z dzieciństwa...
ŻUREK Z PIECZARKAMI, WIEPRZOWINĄ I KIEŁBASĄ
Soup tastes good on a cold day. Greetings.
OdpowiedzUsuńNie przepadam za żurkiem ale uwielbiam odsmażane ziemniaczki, mogę jeść je bez żadnych dodatków !!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)