Bulgur to bardzo zdrowa i pożywna kasza z pszenicy durum... Jest przepyszna, ma orzechowy smak i żółtawy kolor... Zawiera cenny błonnik, witaminy z grupy B, wspomaga pracę serca, koi nerwy, łagodzi bóle i zawroty głowy, obniża poziom cukru we krwi... Występuje w trzech odmianach: drobno-,średnio-, gruboziarnistej... Dosyć często gości na moim stole... Zawsze robię podwójną porcję bo na drugi dzień bulgur jest przepyszny...
2 torebki kaszy - (20 dkg)
2 łyżki suszonych WARZYW
1 czerwona papryka,
2 cebulki ze szczypiorem,
10 dkg suszonych pomidorów,
1 łodyga selera naciowego,
15 zielonych oliwek,
3 ząbki czosnku,
2 ogórki konserwowe,
1 łyżka oliwy E.V.
pieprz, kawałeczek papryczki pepperoni,
W garnku gotuję około 0,5 litra wody... Dodaję dwie łyżki suszonych warzyw, dodaję 1 łyżkę oliwy i wkładam dwa woreczki kaszy bulgur i gotuję wg przepisu... Odstawiam na około 15 minut... Kaszę przekładam do naczynia i rozgniatam widelcem... Oliwki kroję na pół a pozostałe warzywa kroję w drobną kostkę... Dosłownie pół centymetra papryczki kroję bardzo drobniutko... Wszystko mieszam bardzo dokładnie... Odstawiam na godzinę aby smaki się wymieszały... Kaszę podałam z mięsem duszonym, ogóreczkami konserwowymi i surówką Z kapusty kiszonej.
Od kiedy kupiłam tę kaszę po raz pierwszy gości u nas na stole bardzo często. Jest bardzo smaczna, ale takiej wersji z warzywami nie znałam.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie. Musimy wypróbować. Pozdrawiam:):):)
wygląda apetycznie,
OdpowiedzUsuńnigdy nie próbowaliśmy tej kaszy choć słyszałam już o niej wiele razy,
podkradam przepis - dam znać jak wyszło :)
uściski Lusiu
Muito apetitoso e saudável. A composiçao do prato está convidativa, parabéns! Beijo.
OdpowiedzUsuń