Jak już wspominałam oboje bardzo lubimy śledzie i dlatego od czasu do czasu robimy z nimi różne sałatki.. Jak doskonale wiecie, na takie sałatki są dziesiątki przepisów... Ich zaletą jest prostota w wykonaniu i są świetną potrawą... Można je przyrządzić z różnymi dodatkami i mają wtedy niepowtarzalny smak... Tym razem sałatkę śledziową zrobiłam z porem i pieczarkami marynowanymi... Jest idealna na śniadanie, obiad, kolację...
Składniki:)
4 podwójne marynowane płaty śledziowe,
1 por,
1 jabłko,
6 marynowanych pieczarek,
pół puszki białej fasolki,
majonez, cukier, pieprz,
Białą część pora myję, przecinam wzdłuż i kroję w pół plasterki i umieszczam na sicie... Spażam gorącą wodą... Gdy por ostygnie, odciskam z wody i przekładam go do salaterki... Śledzie obrane ze skórki kroję w centymetrowe paski... Jabłko i pieczarki marynowane kroję w drobną kostkę... Fasolkę z puszki przemywam na sicie... Łączę wszystkie składniki, dodaję majonez, pieprz i cukier wg uznania... Wszystko delikatnie mieszam... Wstawiam sałatkę do lodówki na 1 godzinę aby przeszła smakami... Gotowe... Pyszne jedzonko ze świeżym, domowym chlebem...
Gosto de arenque, meu pai fazia uma salada com arenque defumado, cebolas, salsinha, azeite, para comer com pão italiano. Deliciosa.
OdpowiedzUsuńGostei da combinação da salada com o rabanete. Excelente!