środa, 1 marca 2017
Zupa z białej fasolki
Mamy jeszcze chłodne dni więc na taki czas będzie doskonała gęsta, pełna smaku zupa z drobnej białej fasolki... W jesienno-zimowe dni robię ją dosyć często... Podstawą jest biała fasolka lecz różne dodatki...
Składniki:)
50 dkg białej, drobnej fasolki,
1 pietruszka,
1 cebula,
2 marchewki,
3 ząbki czosnku,
kawałek selera,
4 ziarnka angielskiego ziela,
1 listek laurowy,
2 łyżeczki majeranku,
5 łyżki oleju,
1 łyżka mąki pszennej,
sól, pieprz, zielenina,
Dzień wcześniej (wieczorem) myję fasolkę i ze sporym zapasem zalewam zimną wodą ponieważ fasolka podwoi swoją objętość... Do wody dostały się substancje wzdymające więc na drugi dzień, wylewam wodę w której moczyła się fasolka i zalewam świeżą, około 2 litry... Do gotującej fasolki dodaję liść laurowy i angielskie ziele oraz 1 łyżeczkę soli... Na patelni rozgrzewam 3 łyżki oleju i dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek pokrojony w talarki, startą pietruszkę, seler (tarło duże oczka)oraz pokrojoną w kostkę marchewkę i wszystko 10 minut przesmażam... Następnie dodaję do gotującej się fasolki... Aby fasolka była miękka zupa powinna gotować się co najmniej przez 1 godzinę... Gdy fasolka jest ugotowana robię zasmażkę z 2 łyżek oleju i 1 łyżki mąki... Zasmażkę cały czas mieszam aby się nie przypaliła... Gdy jest gotowa rozprowadzam ją zimną wodą i wlewam do zupy, mieszam... Doprawiam solą i pieprzem, dodaję majeranek i gotuję dosłownie minutę... Dodaję zieleninę i zupa jest gotowa... Jak zwykle połowę zupy zamrażam i czeka w zapasie na jakiś obiad...
A manjerona dá um sabor especial para as sopas. Eu gosto.
OdpowiedzUsuńMais um prato apetitoso e saudável.
Beijo Lucja.
Fasolówka? To jest cudowna zupa.
OdpowiedzUsuńNajczęściej robię ja z kolorowej fasoli.
Dzięki za podpowiedzenie.