W natłoku spraw i prac jakie miałam w tym tygodniu, zrobienie zupy z ciecierzycy było dobrym pomysłem... Na dodatek jest szybka w wykonaniu, pożywna i aromatyczna... Jest rozgrzewająca i dlatego wspaniale smakuje jesienią i zimą... Doskonale nadaje się na obiad jednogarnkowy... Dzisiaj wykorzystałam ciecierzycę z puszki więc obiad jedliśmy w niecałe 30 minut...
Składniki)
1 puszka ciecierzycy,
1 marchew,
1 pietruszka,
1/2 czerwonej papryki,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
1 słoiczek domowego przecieru pomidorowego,
1 łyżeczka papryki w proszku wędzonej,
kawałek papryczki chili,
2 łyżki oleju,
zielona pietruszka,
sól, pieprz, kolendra mielona, tymianek,
Do garnka z rozgrzanym olejem wrzucam pokrojoną w drobna kostkę cebule i czosnek, w małe kawałeczki marchewkę i pietruszkę... Mieszam aby się nie przypaliły... W tym czasie gotuję 1 litr wody, którą wlewam do przesmażonych warzyw... Ciecierzycę wylewam na sito i przelewam zimną wodą, następnie dodaję do gotujących się warzyw... Doprawiam solą, pieprzem, kolendrą i tymiankiem... Dodaję słoiczek bardzo gęstego, domowego przecieru pomidorowego.. Dopiero teraz dodaję drobno pokrojoną papryczkę chili i czerwoną paprykę... Gotuję 2 - 3 minuty... Posypuję zieloną pietruszką... Do zupy podaję pieczywo...
Nigdy nie robiłam zupy z ciecierzycy.
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować:)
Zupa z ciecierzycy - nigdy nie jadłam. Dzięki Tobie już w najbliższym czasie zjemy.
OdpowiedzUsuń