Suszone pomidory są pyszne, mają wyjątkowy smak i co najważniejsze posiadają zwiększoną zawartość likopenu (przeciwutleniacz, który zmniejsza ryzyko zawałów, i rozwoju nowotworów), obniżają ciśnienie krwi... Co roku suszę spore ilości pomidorów... Przechowuję je w szklanym słoju i przyrządzam na bieżąco...
Składniki:)25 dkg suszonych pomidorów,
1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki,
1 łyżka octu winnego lub jabłkowego,
oliwa,,
zioła: 3 gałązki tymianku, 3 listki bazylii, kilka listków oregano,
W garnku gotuję 1 litr wody, dodaję łyżkę octu... Na gotującą wodę wrzucam suszone pomidory aby pozbyć je ze soli... Gotuję przez 1 minutę... Odcedzam na sicie a później rozkładam na papierowym ręczniku aby pozbyć z nich wodę... Na dno słoiczka daję plasterki czosnku i zioła, latem świeże zimą suszone... Zawsze należy pamiętać o jednej zasadzie lepiej dać ziół mniej niż przesadzić z ich ilością... Pomidory w słoiczku układam luźno i zalewam oliwą E.V.... Tak przyrządzonych pomidorów nigdy nie przechowuję w lodówce ale jest jeden warunek, muszą być całkowicie zalane oliwą...
Łucjo, jestem ciekawa jak suszysz pomidory...? Może w suszarce do grzybów...?
OdpowiedzUsuńPozdrawam :)
We especially like dried tomatoes, especially to make spaghetti with arugula or use as a pizza filling.
OdpowiedzUsuńThe photos show well-conditioned and appetizing tomatoes.
Lucja, thank you so much for being here on my birthday. I wish you and family happiness and health.
Łucjo to musi być pyszne, a jak suszysz pomidorki?
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie. Bardzo lubimy suszone pomidory. Niestety nigdy sama nie suszyłam pomidorów. Pozdrawiam:):):)
OdpowiedzUsuńSadzę pomidory Limy i małe koktajlowe. Zawsze je susze w uchylonym piekarniku.
OdpowiedzUsuńTemperatura 70° włączony wentylator. Solę dosyć mocno (sól morska) z ziołami tymianek, oregano, rozmaryn. Ususzone przechowuję w słoju. W miarę potrzeby na bieżąco przygotowuję porcję na 1 słoik. Pomidorów nigdy nie trzymam w lodowce.
To jest przepis od znajomej Włoszki.
Serdecznie pozdrawiam:)