Preferuję klasyczne, domowe, proste jedzenie... Takie super proste gotowanie sprawia, że szybko możemy zjeść pyszny obiad... Przypuszczam, że kalafior panierowany jest wszystkim znany... Lubimy go jeść samego, z ziemniakami... U nas jest dodatkiem do dorsza atlantyckiego lub do mięsa... Należy jeść kalafiory ponieważ są bogate w antyoksydanty, zawierają beta-karoten, witaminy A i B, mają silne właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne... Jednym słowem są bardzo zdrowe...
Składniki)
kalafior, ilość wg uznania,
jajko,
bułka tarta,
olej,
sól, szczypta cukru,
Kalafior umyty dzielę na różyczki i gotuję w wodzie osolonej, z dodatkiem pół łyżeczki cukru przez 7 - 8 minut... Ostudzony panieruję, najpierw w roztrzepanym jajku później w bułce tartej... Smażę z każdej strony na złoty kolor na rozgrzanym oleju... Podałam go ze smażonym filetem z dorsza atlantyckiego...
Wyglądają kusząco. Kochamy kalafiory i przyrządzam je na różne sposoby między innymi panierowane. Pozdrawiam:):):)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie robiłam kalafiora w ten sposób, musi być pyszny, na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness :)
Wspaniały jest taki kalafior Jutro zrobię bo akurat mam w domu.Swietna potrawa I wtedy jak bedę jadła wspomnę o Tobie Wracaj do zdrowia Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń