poniedziałek, 17 września 2018

Rzodkiewki gotowane z bułką tartą


Rzodkiewka gotowana z przesmażoną  tartą bułką jest świetnym dodatkiem do drugiego dania obiadowego... Teraz w końcówce lata rzodkiewki rosną ze zdwojona mocą... Musze je szybko przetwarzać ponieważ lada moment mogą przerosnąć i będą niezdatne do jedzenia...
Składniki:)
0,5 kg umytych rzodkiewek i pozbawionych liści,
   2 łyżki masła,
   1 łyżka oleju,
   2 łyżki bułki tartej,
      sól, cukier,

Do garnka wlać wodę i zagotować, dodać łyżeczkę cukru i sól wg uznania... Na gotującą wodę wrzucić rzodkiewki...  Gotować około 5 minut... Nie mogą być rozgotowane...W międzyczasie w rondelku rozpuścić masło dodać olej i bułkę tartą, którą należy przyrumienić.... Rzodkiewki odcedzić i polać rumianą bułką, wymieszać... Podałam je z ziemniakami, duszoną karkówką i sałatką z ogórków, rukoli, pomidorów i papryki...


sobota, 15 września 2018

Kalafior panierowany


Preferuję klasyczne, domowe, proste jedzenie... Takie super proste gotowanie sprawia, że szybko możemy zjeść pyszny  obiad... Przypuszczam, że kalafior panierowany jest wszystkim znany... Lubimy go jeść samego, z ziemniakami... U nas jest dodatkiem do dorsza atlantyckiego lub do mięsa... Należy jeść kalafiory ponieważ są bogate w antyoksydanty, zawierają beta-karoten, witaminy A i B, mają  silne  właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne... Jednym słowem są bardzo zdrowe...
Składniki)
kalafior, ilość wg uznania,
jajko,
bułka tarta,
olej, 
sól, szczypta cukru,


Kalafior umyty dzielę na różyczki i gotuję w  wodzie osolonej, z dodatkiem pół łyżeczki cukru  przez 7 - 8 minut... Ostudzony panieruję, najpierw w roztrzepanym jajku później w bułce tartej... Smażę z każdej strony na złoty kolor na rozgrzanym oleju... Podałam go ze smażonym  filetem z dorsza atlantyckiego...