Rzodkiewka gotowana z przesmażoną tartą bułką jest świetnym dodatkiem do drugiego dania obiadowego... Teraz w końcówce lata rzodkiewki rosną ze zdwojona mocą... Musze je szybko przetwarzać ponieważ lada moment mogą przerosnąć i będą niezdatne do jedzenia...
Składniki:)
0,5 kg umytych rzodkiewek i pozbawionych liści,
2 łyżki masła,
1 łyżka oleju,
2 łyżki bułki tartej,
sól, cukier,
Do garnka wlać wodę i zagotować, dodać łyżeczkę cukru i sól wg uznania... Na gotującą wodę wrzucić rzodkiewki... Gotować około 5 minut... Nie mogą być rozgotowane...W międzyczasie w rondelku rozpuścić masło dodać olej i bułkę tartą, którą należy przyrumienić.... Rzodkiewki odcedzić i polać rumianą bułką, wymieszać... Podałam je z ziemniakami, duszoną karkówką i sałatką z ogórków, rukoli, pomidorów i papryki...