niedziela, 22 marca 2020

Łazanki z kapustą włoską i pieczarkami


Kolejna, nasza ulubiona wersja łazanek... Tym razem jest z kapustą włoską i pieczarkami... Danie  proste, robi się bardzo szybko i i nam bardzo smakuje...
Składniki:)
25 dkg makaronu łazanki,
     ćwiartka włoskiej kapusty,
 2 małe cebule,
 3 duże pieczarki,
 2 łyżki koperku (tym razem mrożony)
 2 ząbki czosnku,
 4 łyżki oleju,
    pieprz, sól, kminek,


Ćwiartkę kapusty szatkuję i wrzucam na gotującą się wodę... Gotuję około 10 minut i odcedzam... W między czasie przysmażam drobno pokrojoną cebulę na 2 łyżkach oleju, po przesmażeniu dodaję do odcedzonej kapusty, doprawiam solą, pieprzem, dodaję kminek...Kapustę przesmażam przez około 5 minut... Drugą cebulę drobno pokrojoną przesmażam na kolejnych 2 łyżkach oleju, dodaję obrane, pokrojone w półplasterki pieczarki  oraz pokrojony czosnek... Mieszam aż pieczarki się zrumienią... Gotuję łazanki zgodnie z przepisem na opakowaniu (al dente)... Odcedzam na sicie i dodaję do ugotowanej kapusty, dodaję również przesmażone pieczarki... Całość dokładnie mieszam, doprawiam jeżeli jest to konieczne, w zależności od pory roku, dodaję świeży lub mrożony koperek... Łazanki  podałam z * Pieczarkami panierowanymi w bułce tartej *

* Łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami *


2 komentarze:

  1. Łazanki uwielbiam. Z mięsem lub z grzybami lub pieczarkami. Z kapusta kiszoną lub z młodą kapustą. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń