Kolejna, nasza ulubiona wersja łazanek... Tym razem jest z kapustą włoską i pieczarkami... Danie proste, robi się bardzo szybko i i nam bardzo smakuje...
Składniki:)
25 dkg makaronu łazanki,
ćwiartka włoskiej kapusty,
2 małe cebule,
3 duże pieczarki,
2 łyżki koperku (tym razem mrożony)
2 ząbki czosnku,
4 łyżki oleju,
pieprz, sól, kminek,
Ćwiartkę kapusty szatkuję i wrzucam na gotującą się wodę... Gotuję około 10 minut i odcedzam... W między czasie przysmażam drobno pokrojoną cebulę na 2 łyżkach oleju, po przesmażeniu dodaję do odcedzonej kapusty, doprawiam solą, pieprzem, dodaję kminek...Kapustę przesmażam przez około 5 minut... Drugą cebulę drobno pokrojoną przesmażam na kolejnych 2 łyżkach oleju, dodaję obrane, pokrojone w półplasterki pieczarki oraz pokrojony czosnek... Mieszam aż pieczarki się zrumienią... Gotuję łazanki zgodnie z przepisem na opakowaniu (al dente)... Odcedzam na sicie i dodaję do ugotowanej kapusty, dodaję również przesmażone pieczarki... Całość dokładnie mieszam, doprawiam jeżeli jest to konieczne, w zależności od pory roku, dodaję świeży lub mrożony koperek... Łazanki podałam z * Pieczarkami panierowanymi w bułce tartej *
* Łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami *
Interesting food portion.
OdpowiedzUsuńŁazanki uwielbiam. Z mięsem lub z grzybami lub pieczarkami. Z kapusta kiszoną lub z młodą kapustą. Smacznego!
OdpowiedzUsuń