W obecnym, bardzo trudnym czasie należy jeść kiszonki... Są one idealne na wzmocnienie odporności... Są naturalnym probiotykiem... Kisić można prawie wszystko... Oprócz kapusty i ogórków kiszę: cukinię, paprykę, rydze, brukselkę, kalafiora i fasolkę szparagową...
* Surówka z kapusty kiszonej z papryką *
* Surówka z kapusty kiszonej i białej fasolki *
* Tradycyjna surówka z kapusty kiszonej *
* Surówka z kapusty kiszonej z owocem kaki *
* Surówka z kapusty kiszonej z jabłkami *
* Surówka z kapusty kiszonej *
Uwielbiamy fasolkę szparagową i u nas jej sezon nie kończy się szybko ponieważ wysiewam ją w dwutygodniowych odstępach aż do 25 lipca... Mamy w ogrodzie fasolkę do pierwszych przymrozków... W ubiegłym roku rosła do 8 października... W tym dniu przed przymrozkiem zdążyłam zerwać około 3 kg i przetrzymać w lodowce przez kilka dni... W sierpniu, kiedy plony fasolki były bardzo obfite, zakisiłam z nią kilka słoików... Jest rewelacyjna, chrupiąca i w smaku przypomina ogórka kiszonego... Można jej użyć jako dodatek do sałatek warzywnych, jako przekąskę, do kanapek... Do tradycyjnej surówki z kapusty kiszonej, tym razem dodałam pół słoika kiszonej fasolki szparagowej... Taka surówka okazała się doskonałym dodatkiem do dania obiadowego... Latem podam przepis, gdy kolejny raz będę kisiła fasolkę szparagową...
Kiszonki, to samo zdrowie, to fakt.
OdpowiedzUsuńRodzinka je, serwuję im dosyć często, sama niestety nie mogę- nie służą dla mojego żołądka!
Przepis na suróweczkę ciekawy:)
Smacznie pozdrawiam:)
Colorful dose.
OdpowiedzUsuńApetyczna sałatka ! Bardzo chętnie poznam przepis na kiszenie fasolki !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Twoja kuchnia jest bardzo urozmaicona i pełna zdrowych przetworów.Kiszenie wszystkiego stało sie teraz bardzo popularne i jest bardzo zdrowe.Ja trochę juz wiekowo nie nadazam za tymi nowinkami i juz nie bardzo wszystko mogę jeść ale dziękuje za twoje fantastyczne przepisy To jest dobra kuchnia.
OdpowiedzUsuń