wtorek, 14 kwietnia 2020

Kotlety z dorsza


Kotlety z ryby są smaczne, soczyste i szybkie w wykonaniu... Oboje  lubimy i dlatego  przyrządzam je co drugi piątek...

Składniki:)
0,5 kg mrożonego dorsza atlantyckiego,
   1 jajo,
   1 mała cebula,
   3 łyżki bułki tartej,
   2 ząbki czosnku,
     kawałek pora,
     zielona pietruszka,

     sól, pieprz,
     olej do smażenia  i bułka tarta do obtoczenia,
   

Rozmrożone filety z dorsza mielę w maszynce do mięsa... Dodaję całe jajo, poszatkowanego pora, cebulkę, czosnek oraz bułkę tartą... Dodaję sól i pieprz wg uznania... Wszystko dobrze wyrabiam łyżka na jednolita masę... Zwilżonymi dłońmi formuję kotleciki, obtaczam je w bułce tartej i smażę na rozgrzanym oleju.. Po usmażeniu osączam na ręczniku papierowym...




2 komentarze: