Nie wyobrażam sobie drugiego dania obiadowego bez sałatki czy surówki... Dla nas byłoby ono jakieś niekompletne... Sałatka z dodatkiem gruszki może gościć na naszych stołach przez cały rok... Taka sałatka jest nie tylko lekka ale i sycąca...
Składniki:)
1 - duża gruszka Konferencja,
1 - mix sałat,
5 - rzodkiewek,
2 - pomidory,
2 - łyżki prażonego słonecznika,
płatki sera Parmigianino,
Sos)
Do małego słoiczka wlać 4 łyżki dobrej oliwy, sok z połówki cytryny, 1 łyżeczkę miodu, sól, pieprz wg uznania... Słoiczek zakręcić i mocno potrząsnąć aby połączyły się składniki...
Słonecznik uprażyć na suchej patelni...Należy uważać aby nie przypalić... Gruszkę obrać i pokroić na plasterki... Do salaterki włożyć porwaną sałatę, gruszkę, rzodkiewki w plasterkach, pomidory w niewielkich kawałkach... Dodać ser, uprażony słonecznik i delikatnie wymieszać i polać sosem...