Kotlety z pieczarkami to prosty sposób, by chociaż trochę urozmaicić tradycyjne mielone... Są aromatyczne, soczyste i wybornie smakują... Można je podawać z ziemniakami, makaronem, frytkami... Ja podałam je z ryżem i sałatką z pomidorów, papryki, cebuli, oliwek i szpinaku... Zawsze mielimy podwójną porcję mięsa (najlepiej łopatki wieprzowej) aby przyrządzić z niej dwa obiady...
Składniki:)
500 g mielonej łopatki,
250 g pieczarek,
2 jaja,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
2 łyżki bułki tartej,
1 łyżeczkę ziół prowansalskich,
sól, pieprz,
bułka tarta,
olej do smażenia
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę... Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy cebulę i pokrojone pieczarki... Przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy aż wyparuje woda... Studzimy... Do salaterki wbijam 2 jaja, roztrzepuję, dodaję bułkę tartą aby namokła, dodaję masę mięsną, zioła przesmażone pieczarki, czosnek przepuszczony przez praskę... Ostrożnie ( pieczarki były już wcześniej solone) doprawiam pieprzem i solą... Masę dobrze wyrabiam... Formuję 4 cztery kotlety, panieruję w bułce tartej i smażę na rumiano... Pozostałe mięso przykrywam folią spożywczą na kolejny obiad ponieważ nie lubimy odgrzewanego czy osmażanego mielonego...
Beautiful food dose!
OdpowiedzUsuńSuper - mam pomysł na obiad. Mniam
OdpowiedzUsuń