poniedziałek, 5 kwietnia 2021

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i pomidorami suszonymi

 


Moje możliwości przyrządzania potraw z mięsa są bardzo ograniczone... Dlaczego? jem tylko mięso z kurczaka i wieprzowinę... Potrawy z indyka przyrządzam jedynie dla Eryka... Na niedzielny obiad przyrządziłam roladki z kurczaka ze szpinakiem, suszonymi pomidorami... Były pyszne, soczyste...

Składniki:)

2 duże filety z kurczaka,

6 pomidorów suszonych,

8 plastrów boczku wędzonego,

3 ząbki czosnku,

1 łyżka oleju,

  garść szpinaku,

  papryka słodka, sól, pieprz,

   gałązki tymianku,


Filety umyłam, osuszyłam i każdy pokroiłam na dwa plastry... Delikatnie rozbiłam tłuczkiem... Czosnkiem przepuściłam przez praskę i natarłam nim filety, posypałam  papryką, pieprzem i minimalnie solą ponieważ boczek i suszone pomidory są słone... Odstawiłam na 1 godzinę... Na filecikach rozłożyłam szpinak i suszone pomidory... Zwinęłam w roladki... Każdą roladkę dosyć ściśle  owinęłam dwoma plastrami boczku... Ułożyłam je w naczyniu żaroodpornym i obłożyłam gałązkami tymianku... Piekłam w temperaturze 185°C przez 30 minut... Podałam z sałatką  i frytkami...

2 komentarze:

  1. Ciekawa opcja, natomiast z boczkiem jestem na bakier, mam to samo, co ty z jajkami.
    Pozdrawiam poświątecznie. : )

    OdpowiedzUsuń
  2. Ty to masz super pomysły kulinarne! Nie potrzeba mi zaglądać do książki z przepisami, tylko czerpię inspiracje od Ciebie

    OdpowiedzUsuń