Podudza z kurczaka z warzywami to potrawa, którą dowolnie można modyfikować, zmieniając warzywa i przyprawy... Tak przygotowane mięso bardzo dobrze smakuje bo potrawa nabrała wyjątkowego aromatu...
Składniki:)
5 podudzi z kurczaka,
2 marchewki,
3 cebulki szalotki,
3 ząbki czosnku,
3 łyżki oleju,
drobne ziemniaki wg uznania,
sól, pieprz, słodka papryka w proszku,
W naczyniu żaroodpornym układam umyte i osuszone ręcznikiem papierowym podudzia... Dodaję obraną i pokrojoną w ćwiartki marchewki, cebulę, czosnek oraz obrane ziemniaki... Dodaję sól, pieprz oraz słodką paprykę... Piekarnik rozgrzewam do 180 st. C (góra - dół) i wkładam odkryte naczynie... Potrawę piekę przez 1,5 godziny... W tym czasie podlewam potrawę wytworzonym sosem znajdującym się na dnie naczynia...
Zawsze szybkie danie, bo można najpierw zupę zrobić, ugotować mięso, a później podać z warzywkami- pycha😃
OdpowiedzUsuń