środa, 24 sierpnia 2022

Podudza z kurczaka z warzywami i ziemniakami

 

Podudza z kurczaka z warzywami to potrawa, którą dowolnie można modyfikować, zmieniając warzywa i przyprawy... Tak przygotowane mięso bardzo dobrze smakuje bo potrawa nabrała wyjątkowego aromatu...

Składniki:)

  5 podudzi z kurczaka,

  2 marchewki,

  3 cebulki szalotki,

  3 ząbki czosnku,

  3 łyżki oleju,

    drobne ziemniaki wg uznania,

    sól, pieprz, słodka papryka w proszku,


W naczyniu żaroodpornym układam umyte  i osuszone ręcznikiem papierowym podudzia... Dodaję obraną i pokrojoną w ćwiartki marchewki, cebulę, czosnek oraz obrane ziemniaki... Dodaję sól, pieprz oraz słodką paprykę... Piekarnik rozgrzewam do 180 st. C (góra - dół) i wkładam odkryte naczynie... Potrawę piekę przez 1,5 godziny...  W tym czasie podlewam potrawę wytworzonym sosem znajdującym się na dnie naczynia...


1 komentarz:

  1. Zawsze szybkie danie, bo można najpierw zupę zrobić, ugotować mięso, a później podać z warzywkami- pycha😃

    OdpowiedzUsuń