wtorek, 15 listopada 2022

Roladki z kotleta schabowego z ogórkiem kiszonym i żółtym serem

 

Tym razem na niedzielny obiad zrobiłam roladki z kotleta schabowego z ogórkiem kiszonym i żółtym serem... Do ich przygotowania nie potrzeba zbyt dużo składników... Najważniejsze, że  wybornie smakują na ciepło jak i na zimno...

Składniki:)

2 plastry schabu,

2 plastry żółtego sera,

1 ogórek kiszony,

1 łyżeczka musztardy,

1 śliwka suszona, 

  sól, pieprz, czosnek granulowany,

angielskie ziele, liść laurowy,

  mąka do obtoczenia, 

 olej do smażenia,

 pół szklanki wody,


Mięso rozbiłam  jak na kotlety, posmarowałam musztardą, doprawiłam solą i pieprzem, położyłam plaster sera oraz połówkę ogórka, (przekrojoną wzdłuż na dwie części)... Mięso zwinęłam w roladkę, obtoczyłam w mące i obsmażyłam z każdej strony na rozgrzanym oleju... Następnie przełożyłam  wraz z tłuszczem do garnka, podlałam wodą, dodałam 2 ziarnka angielskiego ziela, liść laurowy, śliwkę, oraz suszony  czosnek... Dusiłam około 40 minut... Sprawdzałam aby się nie przypaliły... Uduszone roladki podałam z ziemniakami i gotowaną, czerwoną kapustą...


3 komentarze:

  1. Ale smakowicie wyglądają. Jak ja dawno nie robiłam roladek ze schabu, a przecież są takie smaczne i chude. Dziękuję za inspirację. Pozdrawiam serdecznie:):):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł na roladki. Lekkostrawny.

    OdpowiedzUsuń