Knedle z bułek (Semmelknödel) to danie typowe dla kuchni austriackiej... W czasie naszego tegorocznego, sierpniowego pobytu w Austrii dwukrotnie jedliśmy na obiad... Oczywiście z różnymi wariantami... Któregoś dnia postanowiłam zrobić je na obiad... Przepis oryginalny musiałam zmodyfikować i mimo to, wyszły przepyszne... Tego dnia nowością były również rolady z karkówki... Nigdy takich nie robiłam... Okazały się pyszne i zagoszczą w mojej kuchni...
Składniki na knedle:)
3 bułki typu kajzerki,
2 jajka,
2 łyżki kaszy manny,
1 łyżka bułki tartej,
1 łyżka oleju,
1 cebulka,
szklanka wody,
pół łyżeczki soli,
pęczek pietruszki,
starta gałka muszkatołowa, (1/3 łyżeczki)
pieprz,
Składniki na rolady z karkówki:)
2 plastry karkówki,
2 łyżeczki musztardy,
1 ogórek kiszony,
1 duża cebula,
2 plastry boczku wędzonego,
2 łyżki oleju,
1 łyżeczka papryki słodkiej,
1 liść laurowy,
5 ziarenek angielskiego ziela,
1 łyżeczka mąki pszennej,
kawałeczek chili,
sól, pieprz,
Dwa plastry karkówki rozbiłam tłuczkiem z obu stron... Posmarowałam musztardą, posypałam solą i pieprzem... Ogórka pokroiłam wzdłuż a boczek w kostkę, dodałam również piórka z ćwiartki cebuli... Zwinęłam roladki i spięłam wykałaczką... W rondlu rozgrzałam olej, dodałam resztę cebuli pokrojonej w piórka i włożyłam roladki... Gdy podsmażyły się na rumiano podlałam wodą, dodałam papryki, angielskie ziele i liść laurowy... Roladki dusiłam na wolnym ogniu około 1 godziny... W razie potrzeby uzupełniałam wodę aby się nie przypaliły... Gdy były miękkie, w pół szklanki wody rozmieszałam łyżeczkę mąki i te zalewę dodałam do sosu z roladkami... Mieszałam do uzyskania jednolitej konsystencji... Roladki podałam z knedlami oraz gotowaną, czerwoną kapustą... To danie bardzo nam smakowało...