czwartek, 7 września 2023

Śledź marynowany z cebulą i papryką konserwową

 

Uwielbiamy śledzie, właściwie pod każdą postacią... Zawsze jako dyżurne, są w naszej lodówce... Jak pewnie już wiecie nie robię jedynie śledzi w śmietanie...  Tym razem przyrządziłam śledzie nie jakieś wyszukane ale takie jakie były robione w domu rodzinnym.. Są wyjątkowo smaczne, z cebulką i papryką konserwową... Takie śledzie jemy bardzo często na sobotnie śniadanie z kromką domowego chleba...

Składniki:)

5 filety a'la matias,

3 łyżki octu spirytusowego,

1 duża cebula,

1 ząbek czosnku,

4 duże kawałki papryki konserwowej,

1 szklanka wody,

6 łyżek octu winnego

1 łyżeczka cukru,

   liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu i kilka angielskiego ziela,

 1łyżka  oleju rzepakowego,


Śledzie zalewam zimną wodą i dodaję ocet spirytusowy i moczę je przez 3-4 godziny... W tym czasie kroję na kawałki paprykę konserwową i przygotowuję zalewę octową... Zagotowuję szklankę wody z dodatkiem octu winnego, cukru, angielskiego ziela, pieprzu i liścia laurowego... Gdy zalewa jest zagotowana wrzucam pokrojoną cebulę pokrojoną w piórka i już nie gotuję... Zalewę studzę... Filety kroję na 3 cm kawałki... W słoju układam filety, przekładam ostudzoną cebulką, posypuję drobno pokrojonym czosnkiem, i papryką konserwową... Słój uzupełniam zalewą octową i dodaję łyżkę oleju... Odstawiam na jeden dzień do lodówki aby smaki się przegryzły...


4 komentarze:

  1. Łucjo, ja również lubię śledzie pod każdą postacią i chętnie zrobię według Twojego przepisu.
    Pozdrawiam.:))

    OdpowiedzUsuń
  2. My też często jadamy śledzie w różnych wersjach. Robiłam podobnie wczoraj, ale bez papryki i czosnku. Muszę to zmienić. Właśnie dziś zawekowałam sporo papryki. Pozdrawiam!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdrowe i smaczne śledzie można robić na różne sposoby a Twoje przepisy zawsze mnie inspirują. W czwartek jedziemy do sklepu rybnego po matiasy i będzie uczta. Smacznego! Małgorzata N.

    OdpowiedzUsuń