czwartek, 14 września 2023

Knedle z kajzerek i roladki z karkówki

 

Knedle z bułek (Semmelknödel) to danie typowe dla kuchni austriackiej... W czasie naszego tegorocznego,  sierpniowego pobytu w Austrii dwukrotnie jedliśmy na obiad... Oczywiście z różnymi wariantami... Któregoś dnia postanowiłam zrobić je na obiad... Przepis oryginalny musiałam zmodyfikować i mimo to, wyszły przepyszne... Tego dnia nowością były również rolady z karkówki... Nigdy takich nie robiłam... Okazały się pyszne i zagoszczą w mojej kuchni...

Składniki na knedle:)

  3 bułki typu kajzerki,

  2 jajka,

  2 łyżki kaszy manny,

  1 łyżka bułki tartej,

  1 łyżka oleju,

  1 cebulka,

    szklanka wody,

    pół łyżeczki soli,

    pęczek pietruszki,

   starta gałka muszkatołowa, (1/3 łyżeczki)

    pieprz,

   Składniki na rolady z karkówki:)

  2 plastry karkówki,

  2 łyżeczki musztardy,

  1 ogórek kiszony,

  1 duża cebula,

  2 plastry boczku wędzonego,

  2 łyżki oleju,

  1 łyżeczka papryki słodkiej,

  1 liść laurowy,

  5 ziarenek angielskiego ziela,

  1 łyżeczka mąki pszennej,

     kawałeczek chili,

     sól, pieprz,

Trzy kajzerki pokrojone w grubą kostkę zalałam wodą... W rondelku na  1 łyżce oleju przesmażyłam cebulkę pokrojoną w kostkę... Wystudziłam... Gdy bułki wchłonęły wodę, dodałam 2 jajka, przesmażoną cebulkę, kaszę mannę, pokrojoną zieloną pietruszkę, świeżo startą gałkę musztardową, sól, pieprz... Ręką wyrobiłam masę... Okazała się mało zwarta więc dołożyłam trochę bułki tartej... Mokrymi dłońmi nabierałam nieduże porcje masy i robiłam kulki... Gotowałam we wrzącej, osolonej wodzie, kilka minut od wypłynięcia... Po ugotowaniu wykładam na talerz...

Dwa plastry karkówki rozbiłam tłuczkiem z obu stron... Posmarowałam musztardą, posypałam solą i pieprzem... Ogórka pokroiłam wzdłuż a boczek w kostkę, dodałam również piórka z ćwiartki cebuli... Zwinęłam roladki i spięłam wykałaczką... W rondlu rozgrzałam olej, dodałam resztę cebuli pokrojonej w piórka i włożyłam roladki... Gdy podsmażyły się na rumiano podlałam wodą, dodałam papryki, angielskie ziele i liść laurowy... Roladki dusiłam na wolnym ogniu około 1 godziny... W razie potrzeby uzupełniałam wodę aby się nie przypaliły... Gdy były miękkie, w pół szklanki wody rozmieszałam łyżeczkę mąki i te zalewę dodałam do sosu z roladkami... Mieszałam do uzyskania jednolitej konsystencji... Roladki podałam z knedlami oraz gotowaną, czerwoną kapustą... To danie bardzo nam smakowało...

sobota, 9 września 2023

Makaron Tagliatelle z cukinią, filetem z kurczaka, pomidorkami

 

Makaron z cukinią to szybki do przygotowywania obiad na lato... Jest nie to bardzo proste ale i wyjątkowo efektowne i smaczne danie... Teraz latem, robię go dosyć często ponieważ cukinie obrodziły wyjątkowo szczodrze... Oczywiście przepis zawsze urozmaicam...

Składniki:)

 25 dkg makaronu Tagliatelle

  1 cukinia około 500 g

  1 filet z kurczaka,

  1 cebula,

  3 ząbki czosnku,

  6 żółtych pomidorków koktajlowych,

  6 czerwonych pomidorków koktajlowych,

  3 łyżki oliwy E.V.

     sól, pieprz,

     kilka gałązek bazylii,

Cukinię kroję obieraczką na cienkie paski... W naczyniu rozgrzewam oliwę i wrzucam pokrojoną w drobną kostkę cebulę, czosnek oraz filet z kurczaka... Smażę około 10 minut... Mieszam... W międzyczasie gotuję makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu... Do kurczaka wkładam pokrojoną cukinię, pokrojone pomidorki doprawiam solą, pieprzem i co chwilę mieszam smażąc przez około 5 minut... Dodaję ugotowany makaron  oraz pokrojoną bazylię i dokładnie przemieszałam... Danie wyłożyłam na talerze...

czwartek, 7 września 2023

Śledź marynowany z cebulą i papryką konserwową

 

Uwielbiamy śledzie, właściwie pod każdą postacią... Zawsze jako dyżurne, są w naszej lodówce... Jak pewnie już wiecie nie robię jedynie śledzi w śmietanie...  Tym razem przyrządziłam śledzie nie jakieś wyszukane ale takie jakie były robione w domu rodzinnym.. Są wyjątkowo smaczne, z cebulką i papryką konserwową... Takie śledzie jemy bardzo często na sobotnie śniadanie z kromką domowego chleba...

Składniki:)

5 filety a'la matias,

3 łyżki octu spirytusowego,

1 duża cebula,

1 ząbek czosnku,

4 duże kawałki papryki konserwowej,

1 szklanka wody,

6 łyżek octu winnego

1 łyżeczka cukru,

   liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu i kilka angielskiego ziela,

 1łyżka  oleju rzepakowego,


Śledzie zalewam zimną wodą i dodaję ocet spirytusowy i moczę je przez 3-4 godziny... W tym czasie kroję na kawałki paprykę konserwową i przygotowuję zalewę octową... Zagotowuję szklankę wody z dodatkiem octu winnego, cukru, angielskiego ziela, pieprzu i liścia laurowego... Gdy zalewa jest zagotowana wrzucam pokrojoną cebulę pokrojoną w piórka i już nie gotuję... Zalewę studzę... Filety kroję na 3 cm kawałki... W słoju układam filety, przekładam ostudzoną cebulką, posypuję drobno pokrojonym czosnkiem, i papryką konserwową... Słój uzupełniam zalewą octową i dodaję łyżkę oleju... Odstawiam na jeden dzień do lodówki aby smaki się przegryzły...


niedziela, 3 września 2023

Kotlety mielone z dodatkiem kaszy jęczmiennej

 

Ostatnio na obiad zrobiłam kotlety mielone z dodatkiem kaszy jęczmiennej... To godna propozycja na pyszny i pożywny obiad... Kasza dodaje mielonym lekkości i są wtedy bardzo puszyste puszyste...

Składniki:)

  40 dkg łopatki

  10 dkg kaszy jęczmiennej,

    1 cebula,

    1 jajko,

    2 ząbki czosnku,

    1 łyżka oleju rzepakowego,

    2 łyżki bułki tartej,

    2 łyżki zimnej wody,

   2 łyżki posiekanej pietruszki zielonej,

      szczypta papryki ostrej, sól, pieprz, 

     olej do smażenia i bułka tarta do panierowania,

Kaszę ugotowałam na sypko z dodatkiem szczypty soli... Łopatkę zmieliłam... Cebulę pokrojoną w kostkę przesmażyłam na oleju... Do zmielonego mięsa dodałam ugotowaną kasze, cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę... Dodałam jajko, pieprz, zimną wodę, sól, paprykę, bułkę tartą i masę dobrze wyrobiłam aby kotlety nie rozwalały się... Uformowałam kotleciki i obtoczyłam w bułce tartej... Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam je z obu stron na złoty kolor... Kotleciki podałam z ziemniakami, z sałatką z pomidorów i ogórka kiszonego oraz białej, gotowanej kapusty...To danie bardzo nam smakowało i będzie na stałe w naszej kuchni...