Uwielbiamy śledzie, właściwie pod każdą postacią... Zawsze jako dyżurne, są w naszej lodówce... Jak pewnie już wiecie nie robię jedynie śledzi w śmietanie... Tym razem przyrządziłam śledzie nie jakieś wyszukane ale takie jakie były robione w domu rodzinnym.. Są wyjątkowo smaczne, z cebulką i papryką konserwową... Takie śledzie jemy bardzo często na sobotnie śniadanie z kromką domowego chleba...
Składniki:)
5 filety a'la matias,
3 łyżki octu spirytusowego,
1 duża cebula,
1 ząbek czosnku,
4 duże kawałki papryki konserwowej,
1 szklanka wody,
6 łyżek octu winnego
1 łyżeczka cukru,
liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu i kilka angielskiego ziela,
1łyżka oleju rzepakowego,
Śledzie zalewam zimną wodą i dodaję ocet spirytusowy i moczę je przez 3-4 godziny... W tym czasie kroję na kawałki paprykę konserwową i przygotowuję zalewę octową... Zagotowuję szklankę wody z dodatkiem octu winnego, cukru, angielskiego ziela, pieprzu i liścia laurowego... Gdy zalewa jest zagotowana wrzucam pokrojoną cebulę pokrojoną w piórka i już nie gotuję... Zalewę studzę... Filety kroję na 3 cm kawałki... W słoju układam filety, przekładam ostudzoną cebulką, posypuję drobno pokrojonym czosnkiem, i papryką konserwową... Słój uzupełniam zalewą octową i dodaję łyżkę oleju... Odstawiam na jeden dzień do lodówki aby smaki się przegryzły...
That's what I have to do.
OdpowiedzUsuńŁucjo, ja również lubię śledzie pod każdą postacią i chętnie zrobię według Twojego przepisu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.:))
My też często jadamy śledzie w różnych wersjach. Robiłam podobnie wczoraj, ale bez papryki i czosnku. Muszę to zmienić. Właśnie dziś zawekowałam sporo papryki. Pozdrawiam!!!!
OdpowiedzUsuńZdrowe i smaczne śledzie można robić na różne sposoby a Twoje przepisy zawsze mnie inspirują. W czwartek jedziemy do sklepu rybnego po matiasy i będzie uczta. Smacznego! Małgorzata N.
OdpowiedzUsuń