Na niedzielny obiad tym razem zrobiłam Schab pieczony z warzywami... Eryk taki obiad uwielbia bo ponoć jest bardzo smaczny i rozpływający się w ustach... Ja raczej za tym daniem nie przepadam... Jednak czego się nie robi dla ukochanego Męża...
Składniki)
70 dkg schabu,
3 male cebule,
1 czerwona papryka,
2 średnie marchewki,
5 ząbków czosnku,
10 małych ziemniaków,
4 łyżki oliwy,
2 łyżeczki musztardy,
1 łyżeczka ziół prowansalskich,
1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki,
pół łyżeczki ostrej papryki,
pieprz,
sól,
Schab umyłam, osuszyłam... W szklance zrobiłam sos... Połączyłam z sobą: 3 łyżki oliwy, zioła prowansalskie, papryki: ostrą i słodką, musztardę, troszkę soli i pieprzu... Wszystko dokładnie wymieszałam... Schab ułożyłam w naczyniu żaroodpornym i posmarowałam sosem... Ziemniaki, pokrojoną paprykę, cebulę, marchew i czosnek doprawiłam delikatnie solą i pieprzem i wymieszałam z 1 łyżką oliwy... Warzywa obłożyłam dookoła mięsa i włożyłam do nagrzanego piekarnika i piekłam 1 godzinę i 30 minut w temperaturze 180°C... W czasie pieczenia podlałam odrobiną wody i przemieszałam warzywa... Po wyjęciu z piekarnika odstawiłam na 10 minut, aby powstrzymać uwalnianie soków... Podałam z ogórkiem kiszonymi pomidorem...
Pięknie wygląda i na pewno smakuje.:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ! Dziękuję za podpowiedź obiadową :)
OdpowiedzUsuńTo prawda Lusiu dla swojego męża też robię potrawy, których ja nie jadam:) Bardzo smakowicie wygląda Twoje danie i dodatkowo mało pracochłonne. To też smaki mojego męża. Pozdrawiam serdecznie:):):)
OdpowiedzUsuńWarzywka zjadłabym z wielkim smakiem, delicje. :))
OdpowiedzUsuń