Knedle to popularna nie tylko w Czechach czy Austrii ale i w naszym kraju potrawa mączna... Jest to danie sycące, pożywne i przede wszystkim przepyszne... Przynajmniej raz w roku robię knedle z morelami... Kilka dni temu udało mi się kupić dosłownie sześć dojrzałych moreli... Na dwie osoby sześć knedli to za mało, więc dodatkowe pięć kul zrobiłam z borówkami amerykańskimi...
Składniki:)
70 dkg ziemniaków,
15 dkg mąki pszennej,
2 łyżki ziemniaczanej,
2 nieduże jajka,
6 moreli,
15 dkg borówek amerykańskich,
6 łyżeczek cukru brązowego,
1 łyżeczka soli,
2 łyżki masła,
1 łyżka bułki tartej,
Ziemniaki obrałam i ugotowałam do miękkości... Przestudziłam i przecisnęłam przez praskę... Dodałam obydwie mąki, 2 jaja, zagniotłam i szybko wyrobiłam na jednolita masę... W przypadku klejenia się ciasta do rąk, dodaję trochę mąki... Z ciasta uformowałam długi wałek i pokroiłam na 12 części...Z moreli wybieram pestkę a w jej miejsce daję pół łyżeczki cukru... Biorę 1 część ciasta rozpłaszczam i w ciasto zawijam morelę, robiąc kulkę... Później morele zastępuję borówką i też z każdego ciasta robię kulkę... W garnku gotuję wodę, dodaję sól, zwiększam gaz i wrzucam knedle, gdy wypłyną, gotuję jeszcze przez około 3 minuty i odcedzam... W międzyczasie na patelni rozpuszczam masło i dodaję bułkę tartą aby się przyrumieniła i obtaczam w niej knedle...
It's a really interesting dose!
OdpowiedzUsuńWitam.
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie znaleźć czas na zrobienie knedli. Twój przepis jest niezawodny.
Ślinka leci na widok tych smakowitości. Smacznego - Małgorzata N.
Oh, muszę zrobić, bo jakoś nie umiem, ale z Twojego przepisu na pewno mi się uda! Pyszota!
OdpowiedzUsuń