Tym razem na niedzielny obiad zrobiłam kluski ziemniaczane z zieloną pietruszką... Kilka razy zrobiłam z koperkiem... Jedne i drugie są przepyszne...
Składniki:)
0,5 kg ziemniaków,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 jajko,
pół szklanki mąki,
pęczek pietruszki,
sól,
Ziemniaki gotuję do miękkości... Odcedzam i od razu rozgniatam praską na gładką masę... Dodaję mąkę, pokrojoną zieloną pietruszkę, jajko i wyrabiam w jednolite ciasto... Wykładam na stolnicę, podsypuję mąką i robię wałeczek, który dzielę na 2 cm kawałeczki, następnie formuję wałeczek... Kluski gotuję w osolonej wodzie przez około 3 minuty, licząc od czasu wypłynięcia... Kluseczki podałam z gulaszem wołowym i gotowaną białą kapustą...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz