środa, 23 października 2024

Sos chimichurri

 

Sos chimichurri to bardzo aromatyczny sos z natki pietruszki i różnych ziół... Argentyński przysmak, który  można wzbogacić o czerwoną cebulę, szczypiorek... Ten sos jest idealny do grilla, mięs, w szczególności do piersi kurczaka... Uwielbiam świeża kromkę chleba posmarowaną sosem chimichurri ... Ten sos doskonale sprawdzi się jako marynata do mięs i do ryb...

Składniki:)

 -  spory pęczek zielonej pietruszki,

 3 ząbki czosnku,

 1 mała cebula czerwona,

 2 łyżki świeżego oregano,

1 łyżkę estragonu, 

1 gałązka rozmarynu,

1 łyżka świeżego tymianku 

1 łyżka soku z cytryny, 

5 łyżek oliwy E.V.

  sol i pieprz do smaku,

Zioła, czosnek, cebulę, papryczkę posiekałam bardzo drobno... Można zmiksować, ja jednak wolę pokrojone... Przełożyłam do słoiczka... Dodałam oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz... Dokładnie wymieszałam i schodziłam... Sos gotowy...



poniedziałek, 21 października 2024

Polędwiczki wieprzowe po japońsku

 

Bardzo lubię polędwiczki wieprzowe ponieważ jest to bardzo delikatne mięsko, które nie potrzebuje długiej obróbki termicznej... Są bardzo soczyste, szybkie w wykonaniu i przede wszystkim przepyszne...

Składniki:)

  1 polędwiczka wieprzowa,

  2 cebulki szalotki,

  1 marchewka,

   2 ząbki czosnku,

   2 cm kawałek imbiru,

   3 łyżki oliwy E.V.

  4 łyżki sosu sojowego,

     pół papryczki chili,

     pół łyżeczki słodkiej papryki,

     pół łyżeczki mąki ziemniaczanej,

     zielona cebulka,

Marchewkę kroję w cienkie pół krążki, szalotkę w kostkę, czosnek i chili w plasterki, imbir w cieniutkie paseczki... Polędwiczkę umytą i osuszoną kroję w cieniutkie paseczki i obsmażam przez 7 minut na mocno rozgrzanej oliwie... Ciągle mieszam aby nie przywarła... Polędwiczka powinna być w środku soczysta a zewnątrz przysmażona... Po usmażeniu wykładam na talerzyk... Warzywa podsmażam na pozostałej oliwie... Muszą być chrupiące, wtedy wkładam polędwiczkę, mieszam i wykładam na talerze... Podaję z ryżem...


czwartek, 3 października 2024

Łopatka wieprzowa pieczona z ziemniakami i jarzynami

 

Tym razem na niedzielny i poniedziałkowy obiad zrobiłam pieczoną łopatkę wieprzową z ziemniakami, marchewką, cebulą i czosnkiem... Eryk uwielbia takie danie... Prawdę mówiąc taki obiad robi się prawie sam...

Składniki:) 

 80 dkg łopatki wieprzowej,

   2 cebule,

  3 marchewki, 

  5 ząbków czosnku,

  4 łyżki oleju,

  1 łyżka musztardy,

  1 łyżeczka słodkiej papryki,

    pół łyżeczki ostrej papryki, 

    pół łyżeczki majeranku,

    sól, pieprz,

   gałązki tymianku i rozmarynu,

 Do  oleju dodałam: musztardę, paprykę słodką, ostrą, majeranek, troszeczkę soli i pieprzu...Wszystko dokładnie wymieszałam i natarłam mięso... Później odstawiłam go do lodówki na całą noc... Na drugi dzień dno brytfanny wyścieliłam gałązkami tymianku i rozmarynu i umieściłam mięso... Dodałam obrane ziemniaki, marchewki, cebulę i czosnek...

Piekłam przez 15 minut w temperaturze 220°, następnie zmniejszyłam temperaturę do 180° i piekłam przez 2 godziny... Po upieczeniu mięso odstawiłam na 15 minut aby odpoczęło i po tym czasie pokroiłam w plastry... Do tego dania podałam buraczki w ćwikłą...