Klasyczny śledź w oleju z cebulą gości bardzo często na naszym stole... W sobotę i niedzielę regularnie jemy na śniadanie śledzie lub jakieś ryby... Uwielbiamy śledzie i robię je na różne sposoby...
Składniki:)
6 pojedynczych filetów,
2 duże cebule,
200 ml oleju rzepakowego,
2 łyżki soku z cytryny,
2 łyżki octu winnego,
1 łyżeczka cukru,
2 ogórki kiszone,
2 liście laurowe,
4 ziarna angielskiego ziela,
spora szczypta soli,
Śledzie moczę przez 12 godzin... Odcedzam, osuszam ręcznikiem papierowym, kroję na kawałki... Gotuję 0,5 litra wody dodaję cukier, sól, ocet winny... W międzyczasie cebulę kroję w piórka, przekładam na sito i przelewam gorącą zalewą... Studzę cebulę... W słoiku na przemian, układam śledzie, ogórek pokrojony w plastry i przesypuję cebulą, dodaję liść laurowy i angielskie ziele... Do oleju dodaję sok z cytryny i zalewam śledzie... Słoik zakręcam i odstawiam do lodówki minimum na 24 godziny...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz