poniedziałek, 15 kwietnia 2019

Śledzie z olejem z cebulą


Klasyczny śledź w oleju z cebulą gości bardzo często na naszym stole... W sobotę i niedzielę  regularnie jemy na śniadanie śledzie lub jakieś ryby... Uwielbiamy śledzie i robię je na różne sposoby...

Składniki:)
    6 pojedynczych filetów,
    2 duże cebule,
200 ml oleju rzepakowego,
    2 łyżki soku z cytryny,
    2 łyżki octu winnego,
    1 łyżeczka cukru,
    2 ogórki kiszone,
    2 liście laurowe,
    4 ziarna angielskiego ziela,
      spora  szczypta soli,


Śledzie moczę przez 12 godzin... Odcedzam, osuszam ręcznikiem papierowym, kroję na kawałki... Gotuję 0,5 litra wody dodaję cukier, sól,  ocet winny... W międzyczasie cebulę kroję w piórka, przekładam na sito i przelewam gorącą zalewą... Studzę cebulę... W słoiku na przemian, układam śledzie, ogórek pokrojony w plastry  i przesypuję cebulą, dodaję liść laurowy i angielskie ziele... Do oleju dodaję sok z cytryny i zalewam śledzie... Słoik zakręcam i odstawiam do lodówki minimum na 24 godziny...






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz