poniedziałek, 28 grudnia 2020

Sałatka makaronowa z brokułem

 


Prosta,  bardzo smaczna sałatka makaronowa z brokułem jest doskonała na piątkowy obiad, może być również na kolację... Jak większość sałatek z dodatkiem makaronu jest sycąca, ale dodatek zdrowego i bogatego w witaminy brokuła czyni ją wyjątkowo wartościową...

Składniki:)

 20 dkg makaronu kokardki,

0,5 zielonego ogórka,

   1 mały brokuł,

   5 rzodkiewek,

   1 czerwona papryka,

   3 ząbki czosnku,

   3 łyżki majonezu,

   1 mała kukurydza,

     sól, pieprz, zielenina,


Makaron gotuję w osolonej wodzie tak aby był będzie al dente... W kolejnym naczyniu, na gotującą, osoloną wodę wrzucam różyczki brokuła... Gotuję 3 - 4 minuty, odcedzam na sicie i przelewam zimną wodą aby warzywo zachowało soczysty, zielony kolor... Do miski wrzucam odcedzony makaron, kukurydzę, brokuła, pokrojone w plasterki rzodkiewki, w grubszą kostkę paprykę, ogórki, posikałam zieleninę... Do majonezu wycisnęłam przez praskę czosnek - wymieszałam, dodałam do sałatki... Całość doprawiłam solą, pieprzem... Sałatkę schłodziłam i podałam ze smażonym dorszem atlantyckim...


niedziela, 20 grudnia 2020

Życzenia świąteczne - 2020

 


Zdrowych, spokojnych i pogodnych świąt Bożego Narodzenia

pełnych rodzinnego ciepła i miłości,

niezapomnianego smaku przygotowanych przysmaków

życzy:  Łucja - Maria

wtorek, 15 grudnia 2020

Sałatka z buraków i sera pleśniowego

 


Buraki to warzywo nie tylko smaczne, bardzo zdrowe ale co najważniejsze dostępne  przez cały rok... Wzmacniają odporność, chronią przed nowotworami czy zapobiegają zgadze... Doskonale sprawdzają się w zupach i sałatkach... Bardzo je lubimy, dlatego dosyć często goszczą na naszym stole w najróżniejszych wersjach... Tym razem sałatka z dodatkiem sera pleśniowego...

Składniki:)

- buraki,

- ser pleśniowy,

- 3 łyżki dobrej oliwy,

- 1 łyżka miodu,

- 1 łyżka octu balsamicznego,

- zielenina,  

- sól, pieprz do smaku,   

Poniżej moje nieliczne propozycje

* Sałatka z buraków, szpinaku i fety *

* Buraki z chrzanem *

* Buraki pieczone *


Buraki gotuję do miękkości, można to zrobić dzień wcześniej... Ugotowane buraki przelewam zimną wodą, obieram,  kroję cienkie plastry i układam na talerzykach... Do słoiczka wlewam olej, ocet balsamiczny oraz dodaję miód, wg uznania dodaję też sól i pieprz... Słoiczek zakręcam i mocno potrząsam aż do otrzymania emulsji... Sosem polewam buraczki, posypuję kawałkami sera pleśniowego oraz zieleniną... Tym razem sałatkę podałam do ziemniaków pieczonych  w łupinach z boczkiem i duszoną wieprzowiną...