Lubimy makarony... Kojarzą się nam ze słoneczną Italią i jej urokliwymi restauracjami... Dania z makaronu należą do najszybszych i najprostszych w przygotowaniu... W kuchni dania z makaronu dają ogromne możliwości... Przyrządzamy go pod różną postacią i z różnymi dodatkami...
Składniki:)
25 - dkg makaronu farfalle (kokardki),
1 - brokuł,
1 - duży filet z kurczaka,
1 - mała cebula,
4 - ząbki czosnku,
1 - łyżeczka tymianku,
1 - maleńka papryczka chili,
2 - łyżki oleju,
1 - niewielka czerwona papryka,
5 - dkg w płatkach sera Parmigiano,
- sól, pieprz, zioła toskańskie,
W woku rozgrzewam olej, dodaję pokrojoną cebulę, czosnek i po około 5 minutach dodaję pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka... Duszę go do miękkości... Dodaję tymianek, chili, pokrojoną paprykę i duszę krótko aby była al dente... W międzyczasie, przez około 5 minut gotuję brokuła... Po ugotowaniu, przelewam go zimną wodą aby zachować zielony kolor... Makaron gotuję al dente wg przepisu... Makaron i brokuła dodaję do woka i dokładnie mieszam... Danie wykładam na talerze i obficie posypuję serem i przyprawą toskańską...
Beautiful food portion.
OdpowiedzUsuń