piątek, 12 lutego 2021

Pasta jajeczna z żółtym serem

 


Pasta jajeczna to pyszny dodatek do pieczywa... Robię ją w kilku wersjach...  Tym razem jej głównym składnikiem są jajka, żółty ser i rzodkiewka... U mnie taka pasta jest zamiennikiem masła... Pieczywo smaruję pastą i później układam w zależności są to plasterki pomidora albo ogórka zielonego czy kiszonego...

Składniki:)

 4 jajka ugotowane na twardo,

10 dkg żółtego sera,

  2 ząbki czosnku,

  2 łyżki majonezu,

  1 łyżeczka chrzanu lub musztardy,

  6 rzodkiewek,

    sól, pieprz,


Obrane jajka pokroić na połówki i rozgnieść widelcem... Ser zetrzeć  na tarce o drobnych oczkach.. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać rzodkiewkę pokrojoną w kostkę, majonez, chrzan lub musztardę, sól i świeżo mielony pieprz... Dodać zieleninę i dokładnie wymieszać... Pasta gotowa! 

* Pasta z jajek i szynki *



2 komentarze: