Tym razem na obiad przygotowałam pyszny, aromatyczny, bogaty w smaki gulasz wieprzowy z pieczarkami, ogórkiem kiszonym i marchewką... Przyrządzam go od czasu do czasu ale zawsze gotuję go na dwa dni i na drugi dzień jest równie smaczny...
Składniki:)
80 dkg łopatki wieprzowej,
40 dkg pieczarek,
2 ogórki kiszone,
2 cebule,
2 marchewki,
2 ząbki czosnku,
2 liście laurowe,
2 łyżki mąki,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1 cm papryczki chili,
1 l bulionu warzywno-drobiowego może być woda,
3 łyżki oleju,
1 łyżeczka soli,
pół łyżeczki pieprzu,
Mięso myję, osuszam, kroję w kostkę, obtaczam w mące i słodkiej papryce a następnie obsmażam na rozgrzanym oleju... Do garnka dodaję sól, pieprz, pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek... Dodaję liście laurowe i angielskie ziele... Gdy mięso się przyrumieni dodaję bulion warzywno-drobiowy... Gulasz gotuje się około godziny i wtedy dodaję pokrojone pieczarki, marchewkę w plastrach, papryczkę chili i ogórki w dużą kostkę... Gulasz gotuję do miękkości i doprawiam solą i pieprzem... Podałam go z makaronem i czerwoną kapustą...
Delicious!
OdpowiedzUsuńMniam, mniam. A to jutro też będzie gulasz - ciekawe z jakimi dodatkami?
OdpowiedzUsuń