wtorek, 13 kwietnia 2021

Gulasz wieprzowy z pieczarkami, ogórkiem kiszonym i marchewką

 


Tym razem na obiad przygotowałam pyszny, aromatyczny, bogaty w smaki gulasz wieprzowy z pieczarkami, ogórkiem kiszonym i marchewką... Przyrządzam go od czasu do czasu ale zawsze gotuję go  na dwa dni i na drugi dzień jest równie smaczny...

Składniki:)

80 dkg łopatki wieprzowej,

40 dkg pieczarek,

  2 ogórki kiszone,

  2 cebule,

  2 marchewki,

  2 ząbki czosnku,

  2 liście laurowe,

  2 łyżki mąki,

  1 łyżeczka słodkiej papryki,

   1 cm papryczki chili,

   1 l bulionu warzywno-drobiowego może być woda,

   3 łyżki oleju,

   1 łyżeczka soli,

      pół łyżeczki pieprzu,     


Mięso myję, osuszam, kroję w kostkę, obtaczam  w mące i  słodkiej papryce a następnie obsmażam na rozgrzanym oleju... Do garnka dodaję sól, pieprz, pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek... Dodaję liście laurowe i angielskie ziele... Gdy mięso się przyrumieni dodaję bulion warzywno-drobiowy... Gulasz gotuje się około godziny i wtedy dodaję pokrojone pieczarki, marchewkę w plastrach, papryczkę chili i ogórki w dużą kostkę... Gulasz gotuję do miękkości i doprawiam solą i pieprzem... Podałam go z makaronem i czerwoną kapustą...

2 komentarze: