sobota, 1 maja 2021

Kapuśniak

 


Kapuśniak z kiszonej kapusty to tradycyjna polska zupa... Doskonała potrawa na chłodniejsze dni... Bardzo smaczna, aromatyczna, kwaskowata i sycąca...Zawsze gotuję podwójną porcję ponieważ na drugi dzień smakuje wyjątkowo dobrze...

Składniki:)

50 dkg kapusty kiszonej,

50 dkg ziemniaków,

25 dkg żeberek wędzonych,

30 dkg dobrej, cienkiej kiełbasy, 

 1 cebula,

 2 ząbki czosnku,

 1 marchewka,

 5 dkg słoniny,

2 litry zimnej wody,

   sól, pieprz, 

   zielona pietruszka,


Umyte żeberka zalewam zimną wodę, gotuję około 25 minut... Dodaję pokrojoną kapustę kiszoną i marchew... Gotuję kolejne 25 minut... W międzyczasie obieram ziemniaki i kroję je w większą kostkę, gotuję w osobnym garnku do miękkości... Słoninę kroję w drobną kostkę i wytapiam... Na tłuszczu przysmażam pokrojoną w półplasterki kiełbasę i w drobną kostkę cebulkę oraz czosnek... Zeszkloną cebulę i kiełbasę,  dodaję do gotującego się wywaru kapuścianego... Ugotowane ziemniaki wraz z wodą w której się gotowały dodaję do zupy... Kapuśniak doprawiam solą i pieprzem i gotuję około 10 minut... Do ugotowanego kapuśniaku dodaję zieleninę... Moja kapusta kiszona zawiera tartą marchewkę, liść laurowy, angielskie ziele, kminek więc już nie dodaję przypraw do zupy...



2 komentarze:

  1. Widząc Twój kapuśniak nabrałam ochoty aby go również ugotować w przyszłym tygodniu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też dodaję do kapuśniaku ziemniaki razem z wodą. Okrasa obowiązkowa.

    OdpowiedzUsuń