Kapuśniak z kiszonej kapusty to tradycyjna polska zupa... Doskonała potrawa na chłodniejsze dni... Bardzo smaczna, aromatyczna, kwaskowata i sycąca...Zawsze gotuję podwójną porcję ponieważ na drugi dzień smakuje wyjątkowo dobrze...
Składniki:)
50 dkg kapusty kiszonej,
50 dkg ziemniaków,
25 dkg żeberek wędzonych,
30 dkg dobrej, cienkiej kiełbasy,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 marchewka,
5 dkg słoniny,
2 litry zimnej wody,
sól, pieprz,
zielona pietruszka,
Umyte żeberka zalewam zimną wodę, gotuję około 25 minut... Dodaję pokrojoną kapustę kiszoną i marchew... Gotuję kolejne 25 minut... W międzyczasie obieram ziemniaki i kroję je w większą kostkę, gotuję w osobnym garnku do miękkości... Słoninę kroję w drobną kostkę i wytapiam... Na tłuszczu przysmażam pokrojoną w półplasterki kiełbasę i w drobną kostkę cebulkę oraz czosnek... Zeszkloną cebulę i kiełbasę, dodaję do gotującego się wywaru kapuścianego... Ugotowane ziemniaki wraz z wodą w której się gotowały dodaję do zupy... Kapuśniak doprawiam solą i pieprzem i gotuję około 10 minut... Do ugotowanego kapuśniaku dodaję zieleninę... Moja kapusta kiszona zawiera tartą marchewkę, liść laurowy, angielskie ziele, kminek więc już nie dodaję przypraw do zupy...
Widząc Twój kapuśniak nabrałam ochoty aby go również ugotować w przyszłym tygodniu:)
OdpowiedzUsuńTeż dodaję do kapuśniaku ziemniaki razem z wodą. Okrasa obowiązkowa.
OdpowiedzUsuń