Oponki serowe (twarogowe) to przysmak na karnawał i Tłusty Czwartek (to ostatni czwartek przed Wielkim Postem, czyli 52 dni przed Wielkanocą)... Oponki są naprawdę bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a po usmażeniu delikatne i pulchne...
Składniki:)
50 dkg dobrego półtłustego twarogu,
50 dkg mąki pszennej,
2 łyżki cukru trzcinowego.
10 łyżek roztopionego masła,
3 żółtka,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1 mały kieliszek spirytusu,
1 kostka smalcu,
szczypta soli,
olej rzepakowy (kujawski) do smażenia
Do przesianej mąki pszennej z sodą, dodaję ser, roztopione masło, cukier, żółtka, sól... Najpierw wyrabiam drewnianą łyżką a później zagniatam dłońmi ciasto... Po chwili staje się elastyczne, miękkie, delikatne i odchodzi od ręki... Ugniatam kulkę, przykrywam ją ściereczką na około 15 minut... Do garnka o szerokim dnie, wlewam kieliszek spirytusu, 0,5 l oleju i kostkę smalcu...
Ciasto rozwałkowuję na podsypanym mąką blacie, na grubość około 1½ cm... Szklanką wycinam kółka, a w środku otwór za pomocą kieliszka... Tak przygotowane oponki smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony... Usmażone układam na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z tłuszczu... Ostudzone oponki delikatnie polukrowałam i troszeczkę posypałam skórką pomarańczową... z tej porcji wyszło 20 oponek...
Really interesting!
OdpowiedzUsuńW tamtym tygodniu robiłam za nianię i nie miałam czasu na wypieki. Muszę teraz nadrobić i upiec pączki, oponki a może jak się rozpędzę to i chrust. Zaraz zerknę na Twoje przepisy na pączki i chrust. Życzę Wam smacznego!
OdpowiedzUsuń